Narastająca odporność patogenów na antybiotyki i środki dezynfekujące wymaga innowacyjnych rozwiązań. Technologia Probiotica In Progress (PIP) wykorzystuje probiotyczne mikroorganizmy przywracające równowagę mikrobiologiczną, eliminując szkodliwe drobnoustroje w naturalny i skuteczny sposób.
Probiotyczna koncepcja PIP
W produktach PIP znajdują się probiotyki, które od wielu lat stosowane są w przemyśle spożywczym i medycynie z uwagi na ich korzystny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Owe drobnoustroje to bezpieczne bakterie, które mają zdolność do zasiedlania różnorodnych powierzchni. Pomimo trudnych warunków panujących w środowisku zewnętrznym, mikrokomórki w produktach PIP mają zdolność do tworzenia przetrwalników – form, które pozwalają im przeżyć w niesprzyjających okolicznościach. Bez tej umiejętności, bakterie nie byłyby w stanie przetrwać w zmiennych i często nieprzyjaznych warunkach środowiskowych. Regularne stosowanie produktów zawierających probiotyczne mikroby pozwala utrzymać stałą przewagę korzystnych drobnoustrojów nad szkodliwymi patogenami.
Mechanizm działania produktów PIP
Głównym celem technologii Probiotica In Progress (PIP) jest długotrwałe ograniczanie obecności patogenów poprzez wspieranie i utrzymanie zdrowej mikroflory. Mechanizm działania naszych produktów różni się zasadniczo od tradycyjnych metod dezynfekcji, które koncentrują się na natychmiastowej eliminacji wszystkich mikroorganizmów – zarówno szkodliwych, jak i pożytecznych. Zamiast tego, preparaty działają na zasadzie konkurencyjnego wykluczania oraz quorum sensing, co uniemożliwia złym bakteriom ponowną kolonizację powierzchni.
Konkurencyjne wykluczanie
Bakterie probiotyczne po naniesieniu na powierzchnię bardzo szybko kolonizują miejsca, zajmując wolne przestrzenie, które mogłyby być zasiedlone przez patogeny. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że w ciągu 12 godzin od zastosowania preparatu, dobre mikroorganizmy zajmują ponad 80% dostępnych powierzchni, a po 24 godzinach odsetek ten wzrasta do 95%. To niezwykle istotne, gdyż w przypadku tradycyjnych środków dezynfekujących, bakterie patogenne mogą odtworzyć populację liczącą milion komórek w ciągu zaledwie 8 godzin.
Quorum sensing
Patogeny, aby skutecznie kolonizować powierzchnie i wywołać infekcję, muszą ze sobą współpracować. Proces quorum sensing opiera się na wydzielaniu i odbiorze sygnałów chemicznych, które pozwalają bakteriom „zorientować się”, czy osiągnęły odpowiednią liczebność, aby rozpocząć działania. Probiotyczne drobnoustroje wytwarzają substancje, które zakłócają ten proces komunikacji – blokują sygnały chemiczne wysyłane przez patogeny, przy czym komunikują się także między sobą. W badaniach wykazano, że stosowanie probiotyków na powierzchniach obniża poziom sygnałów pochodzących od szkodliwych komórek nawet o 70%.
Dlaczego warto stosować produkty PIP?
Technologia Probiotica In Progress to skuteczna, naturalna i bezpieczna alternatywa dla tradycyjnych środków dezynfekujących. Zalety produktów PIP to przede wszystkim:
- Długotrwały efekty – dobre drobnoustroje utrzymują dominację nawet przez 72 godziny.
- Brak ryzyka uodpornienia się patogenów – eliminacja szkodliwych mikrobów przez konkurencyjne wykluczenie i quorum sensing nie pozwala im się uodpornić na środki dezynfekujące.
- Bezpieczeństwo dla ludzi i środowiska – nietoksyczne, wolne od alergenów i całkowicie biodegradowalne środki
Kryterium | Tradycyjna dezynfekcja | Produkty PIP |
---|---|---|
Stosunek dobrych/złych bakterii | 50 / 50 | 95 / 5 |
Długość efektu | Krótki | Długi |
Odporność patogenów | Wysoka – stopniowy rozwój odporności | Brak odporności. |
Bezpieczeństwo produktów | Potencjalnie szkodliwe | Bezpieczne |
Charakter produktów | Chemiczne | Naturalne |